Neden satın almadan önce Türkiye'de gayrimenkul değerleme yaptırmalısınız?
Türkiye'de mülk satın almadan önce, yabancı alıcıların bir inceleme yapması ve değerlendirilen değeri hakkında bir rapor alması gerekir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından 15 Şubat 2019 tarihinde yayınlanan Zorunlu Değerleme Yönetmeliği 4 Mart 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Türkiye'de zorunlu gayrimenkul değerlemesi, bir nesnenin gerçek piyasa değerini belirlemek ve devlet topraklarında finansal ve mülk işlemlerini daha fazla yürütmek için gerekli bir prosedürdür.
Zorunlu gayrimenkul değerlemesi aşağıdaki gibi nesneleri içerir:
- daireler, dubleksler, çatı katları;
- villalar, kır evleri, şehir evleri;
- ticari gayrimenkul (ofisler, depolar, perakende ve endüstriyel tesisler, mağazalar, vb.);
- amaçları ne olursa olsun arsalar.
İnceleme, münhasıran Bankacılık Düzenleme Kurumu (BDDK) tarafından yetkilendirilmiş ve değerlendirmeyi yapmaya yetkili sertifikalı firmalar tarafından gerçekleştirilir. Çalışmaları Türkiye Finansal Piyasalar Denetleme Kurumu (SPK) tarafından düzenlenmektedir.
Türk gayrimenkullerinin bağımsız değerlemesinin bir takım olumlu yönleri vardır:
1. Piyasadaki gölge fiyatlandırma ile ilgili hileli planlardan yabancı yatırımların korunması.
2. Resmi belge, inşaat çalışmalarının başlama tarihlerini ve dairenin işletmeye alınma tarihlerini gösterecektir. Bu, ev satış ilanındaki bilgilerin doğru olduğundan emin olmanıza yardımcı olacaktır.
3. Bir uzman görüşünün varlığı, kredi borcu olan veya mülküne el konan dolandırıcılardan değil, gerçek sahibinden gayrimenkul satın aldığınızın garantisidir.
4. Uzmanlar, evde kurulan tesisatların kalitesini, su temininin bozulmasını, gaz sistemlerini, elektrik kablolarını vb. kontrol edecek.
5. Türkiye'de bir mülkün değerlendirilen değeri, mülkiyet haklarının tescili için kesin vergi miktarını belirlemenize olanak tanır. Bu, sırayla, satıcılar tarafından konut maliyetinin özel bir şekilde eksik beyanını hariç tutar ve devlet hazinesine bir alım ve satım işlemi kaydederken vergilerin ödenmesinden yapılan transferleri artırır.
Türkiye Cumhuriyeti'nde devlet vergisi, gayrimenkulün ekspertiz değerinin %4'ü kadardır.
Türkiye'de gayrimenkul değerlemesi sadece mülkiyetin satışı ve devri için değil, aynı zamanda aşağıdakiler için de gereklidir:
- satın alınan nesnenin teminat olarak hareket ettiği ipotek kredisinin kaydı;
- emlak sigortası;
- şirketlerin kayıtlı sermayesine mülkiyetin getirilmesi;
- miras ve bağış sözleşmelerinin yürütülmesi;
- boşanma durumunda mal paylaşımına ilişkin anlaşmazlıkların ortaya çıkması;
- 250.000 ABD Doları veya daha fazla gayrimenkul alımına yönelik yatırımlar için Türk vatandaşlığına başvurmak.